Home | Escher sketch pad | صفحه اصلي | برنامه تخته رسم اشر
برنامه «بهترین سالنما»
برای کسانی که با تحقیقات و پژوهشهای تاریخی، دینی و ادبی سروکار دارند دانستن و تعیین تاریخ یک واقعه در تقویم دیگر یکی از ضروریات است. برنامه «بهترین سالنما» با محاسبات مناسب و دقیق یکی از بهترین وسایل تبدیل تاریخ در تقویمهای مختلف به دیگر تقویمهاست.
گاهشماری یا تقویم روش محاسبه و داشتن حساب گذشت زمان و تقسیمات آن مانند
ماهها و
سالها
است.
يكي از كوششهاي هميشگي ايرانيان باستان، تنظيم سالنمایي بوده است كه با سالنمای طبيعي و دوره رويدادهاي كيهاني، حداكثر انطباق را داشته باشد. اين كوشش منجر به ايجاد و بهره برداري از سالنماها و نظامهاي گاهشماري بسيار متعدد و متنوعي شده بود كه در نهايت با ايجاد و تنظيم سالنمای اعتدالي ايراني به حداكثر دقت ممكن براي تطبيق سالنما قراردادي با سالنما طبيعي دست يافته شد و امروزه نيز اين سالنما همچنان دقيقترين سالنما تاريخ بشر شناخته ميشود.
سالنمای هجري خورشيدي امروزي با تغيير مبدأ گاهشماري، ادامه همان سالنمای شهرياري ايراني است.
دوره یکساله سالنمای خورشیدی برابر با یک دور گردش زمین به دور خورشید است که دقیقاً 2422/365 روز (365 روز و 5 ساعت و 48 دقیقه و 46 ثانیه) طول میکشد و آغاز آن زمانی است که صفحهی استوای زمین منطبق با صفحهی مدار گردش زمین به دور خورشید میشود. این واقعهی نجومی دو بار در سال اتفاق میافتد: یکی در ابتدای بهار (اعتدال بهاری) یا لحظهی تحویل سال که مبنای آغاز سال نو قرار گرفته و دیگری در ابتدای پاییز (اعتدال پاییزی). بنابراین در سالنمای خورشیدی هر سال 365 روز در نظر گرفته میشود و هر 4 سال یک روز به آن اضافه میشود (366 روز) که آن سال را کبیسه مینامند. با اینحال به دلیل اختلاف جزئی2422/0 با یک چهارم روز، کبیسه هشتم به جای 4 سال، 5 ساله میشود. به این ترتیب به جای اینکه در هر 32 سال 8 کبیسه داشته باشیم، در هر 33 سال 8 کبیسه خواهیم داشت. پس از هر دوره 33 ساله یک دوره 29 ساله است و...
در برنامه «بهترین سالنما»، سالهای کبیسه دقیقاً براساس لحظه تحویل سال محاسبه شدهاند.
در گاهشماری اوستایی سال ۳۶۵ روز بوده و دوازده ماه ۳۰ روزه را تشکیل میداد. پنج روز باقیمانده نیز «پنجه» (گاه «پنجه دزدیده» یا «خمسه مسترقه») نامیده میشد.
با توجه به اوستا در مییابیم که ایرانیان از زمانهای دور تقویمی بر اساس خورشید داشته اند. همانطور که در هپتان یشت می خوانیم: فرا رسیدن فصل در زمان مناسب سال خورشیدی. همانطور که می دانید ایرانیان سال را از بهار آغاز میکردند چون بهار در این تقویم به چم (معنا) آغاز دوباره زندگی میباشد.
در این تقویم ماههای سال همواره ۳۰ روز دارند و هر روز نام بخصوصی دارد. هر روز از ماه که با اسم آن ماه مطابقت داشته باشد جشن عمومی است. در این روزنگار یا تقویم زردشتی هفته وجود ندارد. نام روزهای ماه به قرار زیر است: (جالب است بدانیم که روز یکم، روز اهورامزدا است و شش روز پس از آن، از نامهای امشاسپنتان استفاده شده است)
1-
اهورامزدا یا اورمزد-دارنده دانش و خرد جاویدان
2- وهمن یا بهمن-پندار و خرد نیک
3- اردیبهشت-طبیعت
4- شهریور-قانونهای نیکو
5- سپندارمذ یا اسفند-نیکوکاری(روز مادر و زن)
6- خرداد-کمال
7- امرداد-جاودانگی
8- دی به آذر-آفرینش
9- آذر-آتش
10- آبان-آب
11- خور یا خورشید
12- مه یا ماه
13- تیر-ستاره
14- گوش-زندگی
15- دی به مهر-آفرینش
16- مهر-دوستی وعشق(روز عشق)
17- سروش-فرمانبرداری
18- رشن-عدالت
19- فروردین-پیشرفت
20- ورهام- پیروزی
21- رام-خوشی
22- باد
23- دی به دین-آفرینش
24- دین-هوشیاری
25- اِرد-شادی
26- اشتاد-حقیقت
27- آسمان
28- زمیاد-زمین
29- مانتره سپند-خلوص
30- انارام-نور جاوید
اما تا اینجا تنها 360 روز نام برده شده در پایان این روزها پنج روز اضافه
میشده، که روزهای پنته یا پنجه نام دارند. روزهای پنجه نیز عبارتند از:
1-
اهونود Ahunavad
2- اشتاود Oushtavad
3- سپنتامد Spentahmad
4- وهو خَشَتر
Vohu Khashatr
5- وهیستا ایشت
Vahista Isht
و هر چهار سال یک بار یک روز به نام اورداد (به معنی زیادی) به پنجه اضافه میشد، که همان سال کبیسه هست. همانطور که گفته شد هر گاه نام روز با نام ماه یکسان میشد جشنی برپا میشد که موسوم به یک موضوع خاصی بود. برای مثال روز 16 ماه مهر روز عشق نام داشت و جشنی برپا میشد.
مبنای سالنمای میلادی تولد حضرت مسیح است. طول سال میلادی نیز برابر سال خورشیدی است یعنی 2422/365 روز.
در سال 324 میلادی شورای عمومی کلیسا که در نیقیه تشکیل شد قوانین حاکم بر سالنمای میلادی را تصویب کرد. بر اساس این قوانین هر سال را 365 روز حساب میکنند و هر 4 سال یک روز به آن میافزایند. روز اضافهی سال کبیسه را به آخر ماه فوریه میافرایند. به این ترتیب ماه فوریه در سالهای کبیسه، 29 روزه میشود.
با این محاسبات، باز به دلیل آنکه طول واقعی سال کمی کمتر از 365 روز و یک چهارم روز است؛ با گذشت زمان، سالنمای مسیحی از سال حقیقی خورشیدی جلو افتاد. در سال 1582 میلادی دریافتند که سالنمای مسیحی ده روز از سال خورشیدی جلو افتاده است. به همین جهت، پاپ گریگوریس هشتم فرمان داد که در آن سال ده روز از ماه اکتبر کسر کنند و روز بعد از چهارم اکتبر را پانزدهم اکتبر محسوب کنند. باز برای آنکه خطاهای گذشته جمع نشود، دستور داد «به همان صورت که سالهای قابل تقسیم به 4 مانند سابق کبیسه حساب میشوند، سالهای صدمینی که قابل تقسیم به 400 نیستند کبیسه محسوب نگردند». به این ترتیب سال 1600 کبیسه حساب میشود در حالی که سالهای 1700، 1800 و 1900 کبیسه حساب نمیشوند. این سالنمای جدید را «سالنمای گریگوری» مینامند در حالی که سالنمای قدیم «يولياني» نامیده میشد.
در برنامه «بهترین سالنما»، تاریخهای قبل از 15 اکتبر 1582 بر مبنای سالنمای یولیانی و بعد از آن بر مبنای سالنمای گریگوری حساب شده است.
ماه در هر 333/29 روز یک بار به دور زمین میگردد اما چون زمین نیز در حرکت است، گردش ماه به دور زمین تقریباً 5/29 روز طول میکشد. این گردش، به دلیل تغییر زاویهی صفحهی گردش ماه با زمین کمتر یا بیشتر از 5/29 روز طول میکشد. به همین جهت یک ماه گاهی 29 روزه و گاهی نیز 30 روزه است. به طور معمول ماهها یک در میان 29 و 30 روزه هستند ولی در زمانهایی دو ماه و ندرتاً 3 ماه پی در پی ممکن است 29 روزه و یا حتی 30 روزه باشند.
در برنامه «بهترین سالنما»، طول ماه براساس فاصله زمانی دو مقارنه (زمانی که خورشید و ماه در یک راستا قرار میگیرند و یا به عبارت دیگر با هم طلوع و یا غروب میکنند) محاسبه میشود و روزی اول ماه حساب میشود که موقع غروب خورشید حداقل 18 ساعت از مقارنه ماه و خورشید گذشته باشد. تا قبل از آن، رویت هلال ماه به هیچوجه امکانپذیر نیست. به این ترتیب، ممکن است روز اول ماه در شهرهایی که افق مختلف دارند، یکسان نباشد.
در
صورت کلیک بر روی شکلک مربوطه، ساعات شرعی (اذان صبح
،
طلوع آفتاب
، اذان ظهر
،
غروب آفتاب
و اذان مغرب
)
در شهری که نام آن در کادر
نام شهرها
مشاهده میشود. ساعات شرعی بسته به افقهای مختلف تغییر میکند.
از کادر نام شهرها، شهر مورد نظر خود را انتخاب کنید. بلافاصله ساعات شرعی در شهر مورد نظر نمایش داده میشود. در صورت تیک زدن «درج ثانیهها» ساعات شرعی با دقت ثانیه نمایش داده میشود.
در صورتی که نام شهری در لیست شهرها نباشد، میتوان آن را به لیست اضافه کرد. برای این کار لازم است مختصات جغرافیایی (طول و عرض جغرافیایی) شهر مورد نظر را (برحسب درجه و دقیقه) در دست داشت. در هر نقشهی جغرافیایی، خطوط عمودی به نشانهی نصفالنهار با درج درجه و احیاناً دقیقه، و خطوط افقی به نشانهی مدار آن هم با درج درجه و احیاناً دقیقه؛ رسم شده است. با مراجعه به نقطه معرف شهر موردنظر و مقایسه و در صورت لزوم کمی محاسبه میتوان طول و عرض جغرافیایی شهر را بدست آورد. طول جغرافیایی شهرهای واقع در شرق نصفالنهار مبداء (گرینویچ)، شرقی و در غرب آن، غربی است. همچنین عرض جغرافیایی شهرهای واقع در نیمکرهی شمالی، شمالی و در نیمکرهی دیگر جنوبی است.
لازم به توضیح است که ارتفاع هر محل از سطح دریا نیز تاثیر ناچیزی (در حد چند ثانیه) در ساعات شرعی دارد که بهجهت سادهتر کردن ثبت مختصات شهرها و نیز در دسترس نبودن این اطلاعات در برخی مناطق، این مشخصات در برنامه درنظر گرفته نشده است.
برای اضافه کردن نام و مختصات یک شهر، بر روی «+» کلیک کنید و سپس اطلاعات مربوط به شهر را در فرم مربوطه وارد کنید.
برای حذف کردن نام یک شهر نیز بر روی «-» کلیک کنید.
....................
در صورتی که «پخش اذان» از منوی « تواناییها» فعال باشد، درست در هنگام اذان (صبح، ظهر و یا مغرب)؛ صدای اذان از کامپیوتر پخش خواهد شد. برای اینکار لازم است فایل اذان با پسوند «wav» (azan.wav) بر روی فولدر برنامه موجود باشد.
............
در این برنامه امکان تغییر نام ماههای هر سالنما و نیز نام روزهای هفته وجود دارد. برای این کار از منوی «تواناییها»، «نامها» را انتخاب کنید. پس از تغییر نامها و هنگام خروج و یا تغییر نوع سالنما، در مورد ذخیره تغییرات از شما سئوال میشود.
.................
با این برنامه امکان تدوین جدول ساعات شرعی در یک ماه و برای شهر مورد نظر در یک فایل متنی وجود دارد. شهر مورد نظر را از لیست شهرها انتخاب کنید. ماه مورد نظر را نیز در خانه مربوط به ماه خورشیدی درج کنید. اگر درج ثانیهها انتخاب شده باشد، جدول ساعات شرعی شامل ثانیهها نیز خواهد بود.
پس از انتخاب «ساعات شرعی» از منوی «تواناییها»، میتوانید فایل جدول ساعات شرعی را تشکیل دهید. این فایل با نام شهر موردنظر و در فولدر برنامه بوجود خواهد آمد. (مثلاً txt.تهران10)
با انتخاب «امروز در تاریخ» از منوی «تواناییها»، مناسبت روز انتخاب شده در خانههای هریک از تقویمها، نمایش داده میشود. چنانچه برنامهی شما از نوع نمایشی نباشد، میتوانید مناسبت موردنظر خود را به جدول بانک اطلاعاتی برنامه اضافه کنید.
آيا ميدانيد چگونه فعاليتهاي روزانه را با تواناييهاي جسمي، حسي و ذهني خود هماهنگ نمائيد؟ با ترسيم نمودار آهنگ زندگیBiorhythm ميتوانيد به اين مهم دست يابيد. .................
آيا تا بحال متوجه نوسانات روحي و جسميخود شده ايد؟ تغييرات در ميزان بنيه و توانايي در انجام فعاليتهاي روزمره، مانند پرداختن به ورزش و شركت در ميهمانيها، احساس سلامت يا كسالت، نحوه برخورد با مشكلات و حتي نظم فكري شما و يا لحظات بحراني زندگي كه از لحاظ انرژي حياتي در بدترين و آسيب پذيرترين شرايط قــرار داريد. همه اين افــت و خيزهــا در سه چــرخه متنـاوب به نامهاي جسمي، حسي و ذهني خــلاصه ميشوند كه مجموعه آنها آهنگ زندگی(بيوريتم) شما را تشكيل ميدهند.
بيوريتم بر اين ايده استوار است كه اين چرخههاي سه گانه در بدن افراد براساس ساعت دروني و بيولوژيكي عمل ميكنند و هر چرخه براساس موج سينوسي با دورههاي متفاوت در حال گردش است كه نقطه شروع همه آنها روز تولد هر فرد است. دوره هر چرخه متناوب به شرح ذيل است :
دوره
چرخه جسمي(Physical)
هر 23 روز يك بار تكرار ميشود
دوره چرخه حسي (Emotional)
هر 28 روز يك بار تكرار ميشود
دوره چرخه ذهني (Intellectual)
هر 33 روز يك بار تكرار ميشود
حال ميتوانيد با وارد كردن تاريخ تولد، نمودار چرخههاي سه گانه را محاسبه و مشاهده نمائيد.
1-
فریمن-گرنویل، تقویمهای اسلامی و مسیحی و جدولهای تبدیل آنها به
یکدیگر، ترجمه فریدون بدرهای، انتشارات قائم، 1359
2-
آخته ابولقاسم، جشنها و آئینهای شادمانی در ایران، انتشارات
اطلاعات، 1385
3-
و. م.اسمارت، نجوم کروی، ترجمه داود محمدزاده جسور، مرکز نشر
دانشگاهی تهران، 1375
4-
سایتهای اینترنتی مرتبط
براي
دريافت برنامه
بهترین سالنما
updated 26 March 2010 by: AliMokhtaari